Vergevingssessies

We denken vaak dat we vergeven alleen maar doen voor de ander maar we doen het juist voor onszelf. Het is een innerlijk proces waarbij je jezelf bevrijdt van alle emotionele ballast uit het verleden zoals: boosheid, wrok, haat, frustratie, teleurstelling, schuldgevoelens etc.

De ander heb je hier ook niet bij nodig! Je doet het uit liefde voor jezelf om niet langer gebukt te gaan onder al die lasten uit het verleden.

We denken vaak dat de ander eerst zijn excuses aan moet bieden, zijn straf moet krijgen, boete moet doen maar vergeten dat het een innerlijke schoonmaak van onszelf is, waar we die ander niet bij nodig hebben. Zolang we blijven wachten op die ander, blijven we zelf zitten met alle emoties, die we alleen maar blijven voeden en ziekmakend kunnen zijn. We blijven afhankelijk van die ander en blijven slachtoffer. Jij kunt die ander op ieder moment vergeven en jezelf bevrijden van die emotionele ballast, zodat je weer de macht krijgt over je eigen leven! Vergeven heeft een positieve invloed op jezelf maar ook een positieve doorwerking op de ander!

Zolang jij de ander blijft beschuldigen, blijf je slachtoffer en machteloos. We kunnen niet vergeven als we voorwaarden blijven stellen aan de ander. Dan blijven we wachten en geven onszelf levenslang. Als jij de verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven, de ander vergeeft, dan bevrijd jij jezelf van je slachtofferschap en de ander van zijn schuld.

Boosheid is het gif dat je de ander toewenst maar zelf inneemt!
M. Gandhi

We hebben de ander ook niet nodig om te kunnen vergeven. Soms kan het ook niet omdat hij overleden is of helemaal geen contact wil. Dan zou je weer heel lang kunnen wachten. Vergeven stelt geen voorwaarden aan de dader omdat het niet over de dader gaat maar over onszelf.

Het is ook heel belangrijk om de onschuld van de ander te zien. Vaak wordt iemand gekwetst of wordt er een daad verricht als men in boosheid, angst of frustratie zit. Dan is men de verbinding met zichzelf, zijn diepere kern verloren, anders handelt men zo niet. Als men het onschuldige kind in de ander kan zien en de rugzak die te zwaar geworden is, dan is het makkelijker om de ander te vergeven en vallen alle voorwaarden weg.Zelfvergeving
Zoals je een ander kunt vergeven, zo kun je ook jezelf vergeven. Het proces is ongeveer hetzelfde. We kijken naar binnen en komen daar de zelfveroordeling tegen. Er is vaak sprake van schuldgevoelens, boosheid op onszelf en schaamte. Soms zijn we zo boos op onszelf en voelen ons zo schuldig, dat we onszelf onbewust gaan straffen. We ondermijnen onszelf en worden zelfs ziek. Ook bij zelfvergeving is het belangrijk onze onschuld te zien want ook jij was niet goed in verbinding met jezelf toen het je overkwam. Jij en de ander hebben er niets aan als je jezelf blijft veroordelen.

Vergeven doe je vanuit liefde voor jezelf! Het is belangrijk je gevoelens te erkennen en toe te laten maar ook de bereidheid te hebben om je verwachtingen en gevoelens los te willen laten. Dan kan de liefde stromen en zijn helende werk doen om je innerlijke balans weer te kunnen herstellen. Je zult je bevrijd voelen en weer innerlijke ruimte ervaren, levensvreugde en zelfrespect!

Juist deze tijd vraagt om vergeving. Begin bij jezelf om je eigen pijn uit het verleden los te laten. Zodat we weer vrij in het leven kunnen staan en onze levensenergie weer voluit kan stromen voor onszelf en anderen. Als wij onszelf en anderen kunnen vergeven, dan kunnen we anderen inspireren om hetzelfde te doen en zo ons steentje bijdragen aan de wereldvrede.

In deze tijd van oorlog en geweld is vergeving erg belangrijk, anders blijven we strijden en vallen er steeds meer onschuldige slachtoffers. juist op internationaal niveau is er veel vergeving nodig i.p.v. vergelding! Zoals Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Desmond Tutu en de Dalai Lama allemaal met geweldloosheid de problemen hebben proberen op te lossen. Het zijn onze grote inspirators die vanuit geweldloosheid de wereldvrede hebben proberen te ondersteunen.

Heb je nog steeds last van je verleden, ben je nog boos op je ouders of je ex-partner. Gun jezelf dan een vergevingsessie om jezelf te bevrijden van deze emotionele ballast. Je kunt van een wond een wonder maken en heel veel leren van je verleden.

Ik begeleid je graag en ben opgeleid door Willem Glaudemans, auteur van het boek: ‘Wonder van Vergeving’.

"Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden"

Therapieën

Praktijk 'Ananda' is een integrale praktijk voor natuurgeneeskunde, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit in Vlijmen. Binnen deze praktijk kan je gebruik maken van diverse therapieën.

Weet je niet welke therapie je zoekt? Stuur een e-mail en ik help je graag verder.